.....................................................* ειδήσεις * νέα * ρεπορτάζ * έρευνα σύγχρονων κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων *

~

ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καούρ' εκάνατε - Καλώς Ήρθατε.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Με τη ... ροή του Λούσιου ποταμού

ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

Βυτίνα-Δημητσάνα

Η ορεινή Αρκαδία δεν είναι ένας απλός ταξιδιωτικός προορισμός, που θα καλύψει τις απαιτήσεις του περιστασιακού αλλοδαπού ταξιδιώτη αν και το κεφάλαιο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στην Ελλάδα έχει δείξει ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται μάλλον περισσότερο από μας για την ιστορικότητα των ελληνικών τόπων.
Ετούτο το κομμάτι της γης μας όμως, επιβάλλεται να το επισκεφτούν πρώτοι απ΄ όλους οι Έλληνες. Γιατί εδώ, στα χωριά και τις κωμοπόλεις του ορεινού όγκου της Αρκαδίας, θ΄ ανακαλύψουν ρίζες, θα γνωρίσουν έθιμα και παραδόσεις που δεν ξεχάστηκαν ποτέ, θα ρουφήξουν περίσσια φυσική ομορφιά και θα συναναστραφούν με ανθρώπους αγνούς, αυθεντικούς, φιλόξενους.
Επιλέξαμε τη διάνυση 20 μόνον χιλιόμετρων στα βήματα του Πανός, στην επαρχία της Γορτυνίας, γιατί η παρουσίαση της Αρκαδίας θέλει χρόνο και χώρο που θα δίνονται τμηματικά σε επόμενες παρουσιάσεις από την ιστοσελίδα μας. Αφήστε που γενικά η εξερεύνηση του Λούσιου ποταμού κρύβει ανεπανάληπτες συγκινήσεις για τους λάτρεις της αναζήτησης και της περιπέτεια. Εν καιρώ, λοιπόν...

Προορισμοί μας για την ώρα, οι ιστορικές Δημητσάνα και Βυτίνα στις πλαγιές του όρους Μαίναλο. Κάτι παραπάνω από 40 χιλιόμετρα απέχουν η μία απ΄ την άλλη. Υπολογίστε περίπου 40 λεπτά οδήγησης στον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τις δυο πόλεις, όχι μόνον επειδή ο δρόμος είναι γεμάτος στροφές αλλά κυρίως επειδή, το τοπίο σε πολλά σημεία της διαδρομής θα σας καθηλώσει και είναι παραπάνω από σίγουρο πως θα ξεχάσετε ότι οδηγείτε. Χαλαρά, λοιπόν, και απολαυστικά. Δεν σας κυνηγούν...



Βυτίνα

Ο δρόμος από την Τρίπολη θα σας βγάλει πρώτα στην κατάφυτη Βυτίνα σε υψόμετρο 1033 μέτρων, την ονομαστή για το μαύρο μάρμαρο και το θαυμάσιο κλίμα (κάποτε λειτουργούσαν εδώ σανατόρια). Θα σας γοητεύσει απ΄ την πρώτη ματιά. Τα πέτρινα αρχοντικά της, τα γραφικά δρομάκια της, οι φιλόξενοι άνθρωποί της... Δε θέλει πολύ για να σε ξετρελάνει ένας τόπος...



Η Βυτίνα έχει παράδοση στην τέχνη. Στον κεντρικό δρόμο της κωμόπολης, τα καταστήματα με τα ξυλόγλυπτα θα σας ενθουσιάσουν.
Καθίστε σ΄ ένα από τα καφενεία της περιοχής, απολαύστε έναν βαρύγλυκο και οπωσδήποτε γλυκό του κουταλιού κι ανοίξτε κουβέντα με τους γέροντες θαμώνες. Ζητήστε τους να σας διηγηθούν με τη μοναδική τους ντοπιολαλιά θρύλους της περιοχής. Δε θα ξεκολλάτε. Παρεμπιπτόντως και για τους πιο ... μοντέρνους, ένα θαυμάσιο στέκι για καφέ και ποτό είναι ο «Σείριος» πάνω στην πλατεία. Εκτός απ΄ τον όμορφο περιβάλλον του μαγαζιού, η θέα στη φύση από εδώ είναι μαγική.

Θεωρούμε κάτι παραπάνω από βέβαιο, πως η Βυτίνα δε θα σας αφήσει εύκολα κι αν έχετε προγραμματίσει ημερήσια εξόρμηση, ο χρόνος θ'αποδειχθεί ελάχιστος. Κανονίστε οπωσδήποτε διανυκτέρευση σ΄ ένα από τα πέντε ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που διαθέτει η πόλη.





Δημητσάνα
Ο χρόνος στη Βυτίνα έληξε και κατευθυνόμαστε προς τη Δημητσάνα, σε απόσταση 40 μόλις χιλιομέτρων, σε υψόμετρο 960 μέτρων, πάνω από το φαράγγι του Λούσιου. Ετούτη η διατηρητέα πόλη είναι όλα τα λεφτά... Μπαρουταποθήκη του Αγώνα την ονομάσανε και πώς όχι, αφού εδώ, στην πατρίδα του Παλαιών Πατρών Γερμανού και στον τόπο σπουδών του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, παραγόταν το μπαρούτι των πολεμιστών του 1821.

Από τους πλέον ιστορικούς τόπους της Πελοποννήσου, η Δημητσάνα σε προκαλεί σε κάθε βήμα. Τα σπίτια της, τα πλακόστρωτα καλντερίμια της, τα δημόσια κτήριά της, η βιβλιοθήκη με τις σπάνιες εκδόσεις, το παλιό παρθεναγωγείο, οι εκκλησιές της, όλα αναδύουν την αύρα της άλλοτε (18αι.) πανίσχυρης εμπορικά, πολιτιστικά και ασφαλώς, οικονομικά, πόλης. Εδώ, στη Μονή Φιλοσόφου, στη χαράδρα του Λούσιου, λειτούργησε και το περίφημο «κρυφό σχολειό» απ΄ όπου αποφοίτησαν σημαντικοί ιεράρχες.



Θα την επισκεφθείτε, θα την περπατήσετε, θα τη λατρέψετε. Θ΄ ανακαλύψετε μόνοι σας τα ατού της και θα εκπλαγείτε. Όσο για τους Δημητσανίτες μια απ΄ τα ίδια με τη Βυτίνα. Προσηνείς, φιλόξενοι, αγαπησιάρηδες...
Μια επίσκεψη στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης της περιοχής σε εκπάγλου φυσικής ομορφιάς σημείο, θα σας πείσει για το ένδοξο παρελθόν της πόλης. Πρόκειται για ολοζώντανη μαρτυρία του τρόπου ζωής των ντόπιων και επαγγελμάτων που χάθηκαν.
Ιδρύθηκε το 1997 από το Πολιτιστικό Τεχνολογικό Ίδρυμα της ΕΤΒΑ. Για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε να αποκατασταθούν παλιά, ερειπωμένα βιομηχανικά κτίσματα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Θα μπείτε στο συγκρότημα πληρώνοντας εισιτήριο και θ΄ ακολουθήσετε τα πλακόστρωτα μονοπάτια ξεκινώντας από το ψηλότερο σημείο παράλληλα με τη ροή του νερού έτσι ώστε να καταλάβετε ακριβώς τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής κι επεξεργασίας προϊόντων με τη βοήθεια του νερού.
Θα συναντήσετε τον αλευρόμυλο και τη νεροτριβή πλάι στο σπίτι του μυλωνά, τα δύο βυρσοδεψεία με τις ασβεσταριές και μυλόπετρες κι από πάνω το σπίτι του βυρσοδέψη, το ρακοκάζανο για την παραγωγή της ρακής αλλά και το κτίσμα του μπαρουτόμυλου.
Σε κάθε κτίσμα γίνονται προβολές βίντεο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί ακριβώς για τη διαδικασία επεξεργασίας του προϊόντος, όπως αυτή εξελισσόταν στο συγκεκριμένο κτήριο.
Μη το χάσετε, λοιπόν.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πώς θα πάω
Ο πρώτος προορισμός σας είναι η Τρίπολη. Στα 38 χλμ. ΒΔ, θα βρείτε τη Βυτίνα κι από κει, πάρτε τον ΝΑ δρόμο που στα 40 χλμ. θα σας βγάλει στη Δημητσάνα.

Τι θα φάω
Της Παναγιάς τα μάτια... Υπέροχα κρέατα, πεντανόστιμους τοπικούς μεζέδες, χωριάτικες πίτες και μαγειρευτά, τα οποία μάλιστα, ειδικά στη Βυτίνα, μπορείτε να συνοδεύσετε με το θαυμάσιο ψωμί από τον παραδοσιακό φούρνο του κ. Κώστα Λιαρόπουλου. Και μόνο που θα δείτε το χώρο που στεγάζεται φτάνει... Ο κ. Κώστας είναι αυτό που λένε «40 χρόνια φούρναρης» με όλη τη σημασία και της λέξεως και του χρόνου.
Για φαί μεσημέρι και βράδυ στη Βυτίνα προτείνουμε τις υπέροχες πίτες, τους κολοκυθοκεφτέδες, το παστό χοιρινό (και το καλοκαιράκι) και το κατσικάκι λαδορίγανη. Μιλάμε για γαστριμαργικό ... οργασμό!
Στη Δημητσάνα οι επιλογές είναι αρκετές κι ίσως πολλές, λόγω εποχής. Αναζητήστε το ταβερνείο με την υπέροχη ΘΕΑ στο δρόμο, όπου βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του Παλαιών Πατρών Γερμανού κι επειδή συνήθως γίνεται Ο χαμός από κόσμο, κλείστε τραπέζι απ΄ την προηγούμενη. Αξίζει τον κόπο.
Μη λησμονήσετε φεύγοντας, να προμηθευτείτε τοπικά γλυκά του κουταλιού και όχι μόνο.



  
_____________


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου